De Botsbal


De fascinerende wereld van de botsbal šŸŽ¾

De all-time-favourite van onze klanten is zonder enige twijfel de botsbal. Al in 1965, bij de eerste botsbal ooit, was dit een rage. Sinds het ontstaan van Schatteneiland zat dit dan ook al in ons assortiment. 

Waarom botst een botsbal zo goed?

Ooit afgevraagd waarom een botsbal zo goed botst? Ik vroeg me dat vroeger ook altijd af en besloot het antwoord op te zoeken. Het blijkt allemaal te maken hebben met de structuur van de bal:

- Een botsbal bestaat uit allemaal polymeren, een soort elastische rubber.

- Wanneer je de bal op de grond gooit, gaan deze polymeren uitrekken en vervormt de bal tot een plattere vorm. Omdat de bal elastisch is, keert hij na vervorming (de botsing op de grond) terug naar zijn oorspronkelijke vorm, hetzelfde geldt voor de polymeren.

- Een stof genaamd borax zorgt ervoor dat de polymeren samenblijven en voorkomt dat de bal bij een botsing op de grond uiteenspat.

Zelf een botsbal maken?

Heb je altijd al je eigen botsbal willen maken? Dat kan! Met een paar simpele ingrediƫnten die je waarschijnlijk al in huis hebt, kan je je eigen botsbal maken.

Dit heb je nodig: 

- 1 eetlepel knutsellijm

- 1/2 theelepel borax in een beetje (2 eetlepels) warm water

- 1/2 eetlepel maĆÆzena

Meng deze ingrediƫnten door elkaar en vorm er een balletje van. Je kunt je mengsel naar wens aanpassen.

Spelletjes met de botsbal

Een botsbal is meer dan alleen een speeltje om op de grond te gooien en weer op te vangen. Er zijn tal van leuke spelletjes waarbij de stuiterende eigenschappen van de bal goed van pas komen.

  • Zo kan je proberen om de stuiterbal, met minimaal 1 keer te stuiteren, in een bekertje te laten stuiteren. Je kan hier hele parcours mee maken, een beetje minigolf, maar dan met een stuiterbal. 
  • Je kan dit ook in twee teams doen. Zet bij elk team een paar bekers op de grond. Als je de stuiterbal in een beker van het andere team kan laten stuiteren, moet dit team deze beker weg doen. Het team dat het eerste zijn bekers kwijt is, is verloren. 
  • Een ander spelletje, dat alleen of met elkaar kan. Teken met stoepkrijt een vak, ongeveer een meter vanaf de muur. Gooi de bal tegen de muur en probeer hem precies in het vak terecht te laten komen. 

Allemaal leuke activiteiten om samen met de kinderen te doen, zowel binnen als buiten!

Er is dus een wereld van plezier te ontdekken met de simpele, maar fascinerende botsbal. Bij Schatteneiland helpen we je graag om dat plezier naar huis te brengen!

Meest recente posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker